Uncategorized

KDI: 44% e qytetarëve s’duan zgjedhje para arritjes së marrëveshjes me Serbinë

04/12/2019 11:29
nga:Gazeta Blic

Instituti Demokratik i Kosovës (KDI), ka shpalosur sot sondazhin “Këndvështrimi i qytetarëve rreth dialogut Kosovë – Serbi pas formimit të delegacionit shtetëror”, në kuadër të projektit “Perspektiva Evropiane – ndërtimi i konsensusit kombëtar për normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë”.

Jeta Krasniqi nga KDI theksoi se ky sondazh është realizuar duke marrë në konsideratë polarizimin e spektrit politik, pas zhvillimeve të fundit lidhur me dialogun, siç janë krijimi i Delegacionit Shtetëror, kërkesat e vazhdueshme të partive opozitare për zgjedhje, diskutimeve rreth afatet kohore për arritjen e marrëveshjes me Serbinë dhe rolin e opozitës në këtë proces.

Violeta Haxholli nga KDI, lidhur me rezultatet e këtij hulumtimi, ka theksuar se qytetarët janë të ndarë në qëndrimin e tyre rreth besueshmërisë ndaj Delegacionit Shtetëror të Kosovës. Rreth 35% e qytetarëve nuk besojnë ndërsa 34% e tyre besojnë që Delegacioni Shtetëror do të arrijë të mbrojë interesin e Kosovës në kuadër të procesit të dialogut. Kurse, 28% e qytetarëve nuk kanë qëndrim mbi këtë çështje.

Duke folur lidhur me përfshirjen eventuale të dy partive opozitare përkatësisht LDK-së dhe LVV-së në Delegacionin Shtetëror, Haxholli shtoi që sipas rezultateve të hulumtimit, gati gjysma e qytetarëve, përkatësisht 46% e tyre, janë shprehur që të dy këto parti duhet të përfshihen në Delegacion.
Në bazë të preferencave partiake, nga 55% e votuesve të dy partive respektive përkatësisht LDK-së dhe LVV-së, mendojnë se të dy këto parti duhet të përfshihen në Delegacionin Shtetëror.

Ajo potencoi se 22% e qytetarëve kanë deklaruar se asnjëra nga këto parti nuk duhet të përfshihet në Delegacionin Shtetëror, ndërsa 21% e qytetarëve janë shprehur se nuk e dinë. Janë rreth 10% e qytetarëve që vlerësojnë se vetëm njëra apo tjetra parti duhet të përfshihen në Delegacion Shtetëror.

Ndërsa Jeta Krasniqi, ka thënë se të dhënat e marra nga hulumtimi tregojnë që afërsisht gjysma e qytetarëve, 44% e tyre, nuk i shohin zgjedhjet si zgjidhje për tejkalimin e problemeve që ndërlidhen me procesin e dialogut. Megjithatë, një pjesë tjetër e konsiderueshme e qytetarëve, përkatësisht 31% e tyre, kanë deklaruar se vendi duhet të shkojë në zgjedhje para vazhdimit të fazës përmbyllëse, ndërsa 25% e qytetarëve nuk e dinë nëse duhet të ketë zgjedhje apo jo.

Bazuar në përcaktimin politik të votuesve të partive në koalicionin qeverisës, rreth 50% e tyre nuk i shohin zgjedhjet si zgjidhje për dialogun, ndërsa 31% e tyre kanë deklaruar se nuk e dijnë. Ndërsa, rreth 52% e votuesve të të dy partive opozitare LDK dhe LVV të cilat po kërkojnë zgjedhje, vlerësojnë se vendi duhet të shkoj në zgjedhje para vazhdimit të fazës përfundimtare të dialogut.

Në fund, duke prezantuar të gjeturat lidhur me afatet kohore brenda të cilave duhet të arrihet marrëveshja përfundimtare mes Kosovës dhe Serbisë, Krasniqi deklaroi se 32% e qytetarëve mendojnë që marrëveshja duhet të arrihet gjatë vitit 2019. Në anën tjetër, 29% e qytetarëve mendojnë që nuk duhet të ketë fare afate kohore për arritjen e marrëveshjes.

Ky hulumtim është zhvilluar përgjatë periudhës 3 deri më 12 mars të këtij viti, si dhe ka përfshirë një mostër përfaqësuese prej 1070 respondentësh në nivel vendi, nga të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë, transmeton Gazeta Blic

01/22/2020 09:31

Kryeziu: LDK dhe subjektet tjera mund të kenë opsione të ndryshme, por qytetarët duan Kurtin Kryeministër