Cool

Eksploroni modelin e Romës së Lashtë që zgjati 38 vjet për t’u ndërtuar

04/12/2018 12:44
nga:FL.B

Qyteti i Romës tërheq miliona vizitorë çdo vit për të eksploruar rrënojat e tij të lashta dhe për të mësuar se si kultura dhe arkitektura janë transformuar gjatë mijëra viteve.

Tani, pas shumë vitesh ndërtimi të lodhshëm, vizitorët do të jenë në gjendje të shohin qytetin siç nuk është parë kurrë më parë, nëpërmjet një modeli 1: 250 të Romës perandorake , të njohur si Plastico di Roma Imperiale.

Suva Modeli , i cili është autorizuar nga Musolini në vitin 1933 dhe përfundoi në 1971, përshkruan Romën ashtu siç ishte në shekullin e 4 nën sundimin e Konstantin I.

Tani e vendosur në Muzeun e Qytetërimit Romak, modeli u ndërtua nga arkeologu Italo Gismondi i cili kaloi shumë vite duke përsëritur qytetin pikërisht ashtu siç ishte dikur.

Megjithëse Mussolini kishte porositur modelin për t’u ndërtuar, mungesa e referencave të disponueshme dhe të sakta për ta përdorur në hartimin fillestar ishte për shkak të urdhrit të tij për të shkatërruar shumë prej shtëpive të lashta të Romës për të ndërtuar rrugë të mëdha.