Lajme

Daçiq: Serbia e gatshme për kompromis

11/14/2017 18:39
nga:M H

Shefi i diplomacisë serbe, Ivica Daçiq, deklaroi sot në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit të OKB-së për Kosovën, se Serbia është e gatshme për zgjidhej kompromisi, por Prishtina sipas tij nuk po zbaton marrëveshjet e arritura në Bruksel dhe ka bërë thirrje që pa vonesa të themelohet bashkësia e komunave serbe.

Daçiq kërkoi që të mos ndryshohet mandati i UNMIK-ut dhe vlerësoi praninë e OKB-së me rëndësi për ndërtimin dhe avancimin e stabilitetit dhe sigurisë, si dhe ndërtimin e mirëkuptimit ndërmjet komuniteteve në Kosovë.

Shefi i UNMIK-ut, Zahir Tanin, deklaroi se iniciativa e presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq për dialogun e brendshëm për Kosovën kontribuon për të qytetarët e rajonit.

Ai tha se marrëveshjet e arritura për dialogun në Bruksel ndërmjet Serbisë dhe Kosovës nuk po zbatohen me shpejtësinë e duhur, sidomos lidhur me formimin e komunave me shumicë serbe në Kosovë.

“Ka ardhur koha për veprim në vend të justifikimit”, tha shefi i UNMIK-ut.

Duke folur për dialogun në Bruksel, Tanin tha se është i rëndësishëm normalizimi i mëtejmë i procesit, dhe se ky proces është i rëndësishëm për zgjerimin e mëtejmë të BE-së.

Shefi i UNMIK-ut, tha se rritja ekonomike, paqja dhe stabiliteti i rajonit varet nga marrëdhëniet ndërmjet fqinjëve, duke shtuar se për këtë janë të vetëdijshëm edhe Prishtina dhe Beogradi.

Ai tha se përveç dialogut dhe nismave tjera diplomatike, është e nevojshme të punohet më tepër për ndriçimin e fatit të të pagjeturve dhe temave tjera me rëndësi për pajtim, luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Mbledhja e KS të OKB-së, ku është shqyrtuar raporti i sekretarit të përgjithshëm Antonio Guteres për punën e misionit të OKB-së në Kosovë- UNMIK është mbajtur sot në Nju Jork.

Ai ka vlerësuar se dialogu Beograd- Prishtinë kërkon përkushtim më të fuqishëm. Guteres në raportin e rregullt tremujor për punën e UNMIK-ut nga data 16 korrik deri 15 tetor ka theksuar se ky mision ka punuar në ndërtimin e mirëbesimit ndërmjet komuniteteve në Kosovë.

12/09/2018 17:27

Pas taksës 100 për qind, Qeveria shton edhe tri masa të reja për Serbinë