Cool

Covid-19: Mënyrat se si virusi mund të përhapet në zyre

03/28/2020 10:41
nga:L I

Nëse një sipërfaqe e vetme rrezikohet, një virus mund të infektojë pjesën më të madhe të një vendi të punës brenda disa orëve.

Rreth e rrotull botës miliona njerëz kanë braktisur zyrat e tyre, tavolinat e tyre të organizuara me kujdes, dritat fluoreshente, fotokopjuesin e përgjumur, pasi qeveritë mandatojnë që punonjësit të punojnë nga shtëpia, raporton “BBC”, transmeton lajmi.net.

Këto masa janë një përpjekje për të përmbajtur përhapjen e koronavirusit, punëtorët konsiderohen më të sigurt në shtëpitë e tyre dhe dalja nga zyrat e mbushura me njerëz mund të ngadalësojë përhapjen e Covid-19.

Ndalimi i punës në zyrat e centralizuara nuk është vetëm një masë paraprake, zyrat kanë qenë dhe janë vendet kryesore për përhapjen e viruseve dhe baktereve.

Studiuesit kanë treguar që defektet, mikrobet, viruset dhe bakteret përhapen lehtësisht në një zyrë. Krissi Hewitt, drejtoreshë e kërkimit institucional dhe iniciativave strategjike në Shkollën e Shkencave dhe Matematikës në Karolinën e Veriut, ka hulumtuar diversitetin dhe bollëkun e jetës mikrobiale në zyra.

“Njerëzit kalojnë një sasi të madhe të jetës së tyre të përditshme në kufijtë e zyrës ku hapësirat e ndara dhe ndërveprimi i lartë me sipërfaqet e përbashkëta rrit sasinë e mikrobeve në sipërfaqe dhe në ajër”, thotë ajo.

Me fjalë të tjera, shumë nga zonat me prekje të lartë në zyrën tuaj mund të jenë vektorë për përhapjen e virusit.

Dhe sa më shumë kolegë që i prekin ata, aq më i lartë është rreziku i kontaminimit. Jonathan Sexton, një studiues në Kolegjin e Shëndetit Publik në Universitetin e Arizonës, zbuloi se vende të tilla si frigoriferë, doreza sirtarësh, doreza rubinetash, dyert dalëse të pushimit kanë tendencë të kenë përqendrimet më të larta të mikrobeve.