Opinion

Çfarë mësoi Koreja e Veriut nga Lufta në Kosovë

10/19/2017 12:59
nga:Samuel Ramani

Analizë nga Samuel Ramani për “The Diplomat”


Më 21 mars, Ministri i Jashtëm i Serbisë, Ivica Daçiq vlerësoi refuzimin e Koresë së Veriut për të njohur pavarësinë e Kosovës. Për të shpërblyer përkrahjen besnike të Koresë së Veriut për pozitën serbe në Kosovë, Beogradi sfidoi përpjekjet evropiane për të izoluar Fenianin duke organizuar një takim midis Daçiq dhe Ri Pyong Du, ambasadorit të Koresë së Veriut në Bukuresht në Serbi. Gjatë takimit të tyre, Daçiq theksoi nevojën për një zgjidhje diplomatike për krizën e Koresë së Veriut dhe shprehu mbështetje për ringjalljen e negociatave shumëpalëshe për të zbutur mosmarrëveshjen.

Shumë analistë perëndimorë kanë shpjeguar angazhimin e vazhdueshëm diplomatik të Serbisë me Korenë e Veriut dhe kundërshtimin e veriut ndaj shpalljes së pavarësisë së Kosovës duke theksuar marrëdhënien historikisht të ngushtë midis Fenianit dhe Beogradit. Gjatë Luftës së Ftohtë, Josip Broz Tito dhe Kim Il Sung krijuan një aleancë të fortë diplomatike, pasi Jugosllavia dhe Koreja e Veriut ishin dy shtete komuniste jo të përafërta.

Kjo aleancë vazhdoi pas rënies së komunizmit në Jugosllavi. Gjatë viteve 1990, Koreja e Veriut mbajti lidhje tregtare me qeverinë serbe të Sllobodan Millosheviqit, pavarësisht sanksioneve ndëshkuese ndërkombëtare kundër Beogradit dhe vazhdimisht shprehu mbështetjen diplomatike për regjimin e Millosheviqit deri në përmbysjen e tij në tetor të vitit 2000.

Megjithëse këto kujtime historike padyshim e formësojnë marrëdhënien e përzemërt midis Serbisë dhe Koresë së Veriut, implikimet afatgjata të bombardimeve të NATO-s në Serbi në sjelljen e politikës së jashtme të Koresë së Veriut në vitin 1999 kanë dhënë një vëmendje të vogël në Perëndim. Kjo neglizhencë është e shkurtër, pasi shumë prej tendencave përcaktuese të politikës së jashtme dhe të sigurisë së Pyongyangut që kanë formuar bastisjen e tanishme në Gadishullin Korean ishin pasoja të drejtpërdrejta të Luftës së Kosovës në vitin 1999.

Dimensioni i parë i rëndësishëm i politikës së jashtme të Koresë së Veriut që u kristalizua pas Luftës së Kosovës në vitin 1999 është përafrimi i Veriut me Kinën. Përgjigjet zyrtare të qeverive të Koresë së Veriut dhe asaj të Kinës në përpjekjet ushtarake të NATO-s për të larguar forcat serbe nga Kosova ishin jashtëzakonisht të ngjashme. Qeveria kineze përsëriti në mënyrë të njëpasnjëshme ndërhyrjen e NATO-s si një luftë agresioni kundër Serbisë, pasi Serbia ishte një shtet sovran që ishte jashtë sferës së influencës së NATO-s. Qeveria e Koresë së Veriut u përgjigj në mënyrë të ngjashme duke i kërkuar bashkësisë ndërkombëtare të rezistonte ndaj agresionit të SHBA-ve kundër Serbisë në vitin 1999 dhe duke lavdëruar rezistencën “heroike” të Millosheviqit ndaj NATO-s në shkurt të vitit 2000.

Solidariteti që Pekini dhe Feniani shprehën drejt regjimit të Millosheviqit mund të shpjegohen pjesërisht nga shqetësimet e përbashkëta për precedentin negativ të vendosur nga ndërhyrja e NATO-s në Kosovë. Si ekspertë të Koresë së Veriut, Samuel Kim dhe Tai Hwan Lee shkruan në librin e tyre të vitit 2002 të titulluar “Koreja e Veriut dhe Azia verilindore”, se zyrtarët e Pyongyang ishin gjithnjë e më shumë të shqetësuar për atë se Koreja e Veriut do të bëhej “Jugosllavia e ardhshme” dhe do të detyrohej të mbrohej nga fuqia ushtarake e NATO-s.

Edhe pse Kina më parë kishte shprehur shqetësimet e saj rreth ndërtimit të ushtrisë së Koresë së Veriut, Pekini i shkriu marrëdhëniet e saj me Korenë e Veriut në pranverën e vitit 1999 përmes shkëmbimit të delegacioneve diplomatike të nivelit të lartë dhe marrëveshjeve të biznesit. Kjo shkrirje synonte pjesërisht të parandalonte një ndërhyrje ushtarake amerikane kundër Fenianit. Përmirësimi i dukshëm në marrëdhëniet e Fenianit dhe Pekinit gjatë Luftës së Kosovës në vitin 1999 dhe njëkohësisht afrimi diplomatik i Rusisë në Veri, zbulon se Kim Jong Il besonte se Koreja e Veriut duhej të shpëtonte nga izolimi ndërkombëtar për të shmangur fatin e Millosheviqit.

Dimensioni i dytë i madh i politikës së jashtme të Koresë së Veriut që u ngrit nga Lufta e Kosovës në vitin 1999 ishte besimi se krijimi i një energjie bërthamore ishte thelbësor për mbijetesën e Veriut. Gjatë bombardimeve të NATO-s në Kosovë, zyrtarët e Koresë së Veriut monitoruan nga afër aftësinë e ushtrisë serbe për t’i rezistuar sulmeve ajrore të SHBA-ve. Mbështetja e Pyongyang për rezistencën e Serbisë u zbulua në mënyrë bindëse nga reagimi bombastik i Kim Myong Chol, një aleat me bazë në Tokio të Kim Jong Il. Në një deklaratë publike, Kim Myong Chol pohoi se NATO kishte ndërmarrë një “mision të pamundur” në Serbi dhe paralajmëroi me keqardhje se Koreja e Veriut ishte “dhjetë ose njëqind herë më e ashpër” sesa Serbia.

Zyrtarët e Koresë së Veriut gjithashtu i kushtonin vëmendje vendimit të NATO-s për të mos hequr Millosheviqin nga pushteti në 1999. Kjo përgjigje e kontrolluar ushtarake ngjante me refuzimin e ngjashëm të Uashingtonit për të përmbysur Saddam Hussein pas Luftës së Gjirit të 1991. Nga pikëpamja e Phenianit, ndërhyrja ushtarake e ndaluar e NATO-s në Jugosllavi tregoi se Shtetet e Bashkuara ishin të gatshme vetëm për të kryer ndërhyrje ushtarake, nëse ato rezultuan në disa viktima.

Kostoja e ulët e një lufte ajrore në Kosovë inkurajoi një ndërhyrje ushtarake të NATO-s. Megjithatë, politikëbërësit e Uashingtonit e shihnin mundësinë e dërgimit të trupave tokësore në Jugosllavi si të papranueshme, pasi një luftë e plotë kundër Beogradit mund të kishte shkaktuar një përshkallëzim rigjallërues nga Rusia dhe duke tërhequr Uashingtonin në një kasolle të Vietnamit në Ballkanin Perëndimor. Prandaj, duke zhvilluar sisteme të sofistikuara të raketave dhe armë bërthamore për të përmirësuar prioritetet e çdo konflikti në gadishullin, zyrtarët e Koresë së Veriut konkluduan se ata do të ishin në gjendje të ruanin veten nga një ndërhyrje e kufizuar ushtarake në Kosovë dhe një mision për ndryshimin e regjimit.

Dimensioni i tretë i politikës së jashtme të Koresë së Veriut që doli nga Lufta e Kosovës në 1999 është rezistenca e pandërgjegjshme e Fenianit ndaj dhe qëndrimi mosbesues ndaj iniciativave të diplomacisë së SHBA në rajonin e Azi-Paqësorit. Edhe pse SHBA ka insistuar në mënyrë të përsëritur se lufta me Korenë e Veriut është një mjet i fundit i padëshirueshëm, Feniani shihet gatishmëria e NATO-s për të përdorur forcën në Kosovë vetëm katër vjet pasi Uashingtoni nënshkroi Marrëveshjen e Dejtonit me Millosheviqin në vitin 1995 si provë se deklaratat publike të SHBA për përdorimin e forcës nuk duhet të merret në vlerë nominale.

Ky perceptim ka shkaktuar që Pyongyang të shohë çdo shfaqje të projeksionit të fuqisë ushtarake të SHBA-së në Azi-Paqësor, si stërvitjet ushtarake me Korenë e Jugut ose vendosjen e sistemit të mbrojtjes raketore THAAD, si veprime armiqësore që kërcënojnë drejtpërsëdrejti sigurinë e Koresë së Veriut. Besimi i Koresë së Veriut në dyfishin e politikës së jashtme të SHBA u ngulit më tej nga Lufta e Irakut e vitit 2003 dhe nga ndërhyrja ushtarake e vitit

Ndërsa përmbysja e regjimeve autoritare në Irak dhe Libi padyshim e inkurajonte luftën e Koresë së Veriut, shkeljet e Koresë së Veriut të Kornizës së Përbashkët 1994 u dukën më herët, në fillim të viteve 2000. Edhe pse administrata e Bushit u përqendrua në përpjekjet e saj për përmbysjen e Sadamit, tërheqja e Veriut nga Kuadri i Përbashkët ka ndodhur para Luftës në Irak në vitin 2002. Kjo e bën argumentin se Kosova ishte pika aktuale e kthesës në sjelljen e Koresë së Veriut edhe më bindëse.2011 në Libi, që përmbysi Moamar Gaddafi.

Ndërsa përmbysja e regjimeve autoritare në Irak dhe Libi padyshim e inkurajonte luftën e Koresë së Veriut, shkeljet nga Koreja e Veriut ndaj Kornizës së Përbashkët të vitit 1994 u panë më herët, në fillim të viteve 2000. Edhe pse administrata e Bushit u përqendrua në përpjekjet e saj për përmbysjen e Sadamit, tërheqja e Veriut nga Kuadri i Përbashkët ka ndodhur para Luftës në Irak në vitin 2002. Kjo argumenton se Kosova ishte pika aktuale e kthesës në sjelljen e Koresë së Veriut.

Ndërsa trashëgimisë së Luftës së Kosovës në vitin 1999 i është kushtuar shumë pak vëmendje në analizat bashkëkohore të sjelljes së politikës së jashtme të Koresë së Veriut, një shqyrtim më i ngushtë i përgjigjes zyrtare të Veriut ndaj ndërhyrjes së NATO-s në Kosovë dhe riorganizimi i politikave të mëvonshme të sigurisë, thekson rolin kryesor që luajti në formësim, Ringjallja aktuale e Fenianit.

Përderisa SHBA kërkon t’i japë fund veprimeve provokuese të Koresë së Veriut në rajonin e Azi-Paqësorit, ajo duhet të shqyrtojë pse zyrtarët e Koresë së Veriut e shohin sjelljen e tyre të kaluar si kërcënim për të shmangur bishtin e Fenianit në një luftë të madhe dhe shkatërruese në gadishullin Korean.


Gazetari Samuel Ramani është kandidat doktorant për Marrëdhëniet Ndërkombëtare në Universitetin e Oksfordit.

Analiza e përkthyer nga Flamur Bublica – © GazetaBlic