BLIC.TV

Burim Ejupi INDEP: 10% i Trustit do të japë efektet e veta kur paratë të hyjnë në qarkullim

10/16/2020 20:29
nga:Y I

Burim Ejupi nga Instituti për Politika Zhvillimore ka dhënë disa rekomandime se çfarë duhet të përmbajë Ligji për Rimëkëmbje Ekonomike.

Ejupi thotë se ky ligj nuk është më i miri në botë por do të japë efektet e veta kur paratë e Trustit do të hyjnë në qarkullim në tregun e vendit.

“Shkojmë me një matematikë shumë të thjesht, nëse punon 40 vjet rrogën mesatare e ki 500 euro gjatë 40 vjete në Trust do ti kesh 24 mijë euro dhe ti do ta marrësh pensionin 240 euro në muajt përjashto 10 për qind tatimti në fitim i cili pas 10 ose 20 vjete mund të bëhet 20 për qind ti do ti marrësh pensionin 238 euro. Nëse ke punuar prej 2002 pe marrim si skenar me rrogë mesatre 500 euro dhe tash të bjen mi nxjerr 1 miëj euro pra kur të dalën në pension ti ki mi marr vec 9 euro më pak pra nuk është ndryshimi i madh kur del në pension do të thotë ka me qenë 5 % e shumës”

“E mira është se tash nëse i nxjerrim tash këtë 10 për qind nëse do nse ligji se bënë obligative por unë kisha preferu që krejt njezit ti nxjerrin sepse në një nuk tatimohen tash automatikisht i bjen jo 10 për qind po 9 % se 10 për qind kur të del në pension tatimohesh e tash shteti pot i fal 10 për qind të tatimit dhe e dyta nëse e sheh portfolion e Trustit e sheh se nuk i ka 2 miliardë në një vend të investuara se të kish qenë se i ki 2 miliard të investu dhe po ja hjek 200 milionë atëherë profolion e investimeve mund ta dëmtosh nëse e sheh raporti ne trusit të fundit profolio është qaq e gjerë e që nuk lun dicka shumë në profolion totale të trustit dhe nëse investon 200 apo 140 milion nu këhstë se kemi extra fitim dhe nëse i marrim krejt këro pramentra i bie që qytetari nuk humb asgjë” tha Ejupi për Expose raporton Gazeta Blic.

https://www.facebook.com/gazetablic/videos/825743191506117/