Lajme

‘BE ka humbur autoritetin për dialogun Kosovë-Serbi’

05/01/2019 18:27
nga:FL.B

Roli i fuqisë transformuese të BE në rajon në vitet e ardhshme dhe si do të merret Ballkani Perëndimor me sfidat e sigurisë dhe konfliktet e kaluara janë disa nga pyetjet e nxjerra në konferencën “Ballkani Perëndimor: Menaxhimi i Sfidave përpara” nga grupi i Këshillit të Politikave të Ballkanit në Evropë (BiEPAG), nga Shkolla e Studimeve Ndërkombëtare të Avancuara (SAIS) të Johns Hopkins dhe Fondi Evropian për Ballkanin.

Kishte 3 probleme paqësore në Ballkan dhe sot pas zgjidhjes së emrit të Maqedonisë mbeten vetëm dy: normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe fiksimi i qeverisjes jofunksionale në Bosnje dhe Hercegovinës, tha Daniel Serwer nga Johns Hopkins.

Ai mendon se është momenti i duhur për zgjidhjen e çështjes së Kosovës dhe Serbisë. Dhe sapo të zgjidhet, problemi në BeH do të jetë shumë më i zgjidhshëm dhe më ndryshe se tani. Përveç kësaj, ai është përkrahës i diplomacisë pragmatike.

Nga ana tjetër, koordinatori i BiEPAG-it dhe profesori në Universitetin e Gracit, Florian Bieber mendon se problemi kryesor i Ballkanit janë qeveritë autoritare, të cilat nuk janë plotësisht të angazhuara drejt vlerave liberale demokratike të BE-së dhe SHBA-së, dhe të cilat pasohen nga media kryesore besnike për presidentët, siç është rasti në Serbi.

“Kjo krijon zhgënjim në mesin e qytetarëve, jo për shkak se ata janë kundër BE-së, por pasi e shohin Perëndimin si dikë që e toleron autokracinë. Këto janë vendet që duhet të jenë pjesë e të njëjtit klub të BE-së. Duke thënë se këto vende nuk janë në luftë dhe kjo është e mjaftueshme, nuk është e mirë për të ardhmen e rajonit “, thekson ai.

Duke komentuar për takimin e Berlinit, ai thotë se problemi është se Komisioni Evropian ka humbur autoritetin për dialogun midis Serbisë dhe Kosovës. Ai nuk ka plan për zgjidhje, por është i sigurt se duhet të ketë masa për ndërtimin e besimit midis vendeve, në mënyrë që të mund të kenë marrëdhënie normale.

08/23/2019 01:58

Ekskluzive || Arrihet koalicioni i dytë parazgjedhor: Nisma e AKR shkojnë bashkë në zgjedhje!