Cool

BBC: A do të ndikojë moti i ngrohtë në largimin e COVID-19?

03/25/2020 07:17
nga:N S

Disa njerëz shpresojnë se shpërthimi i koronavirusit të ri do të venitet ndërsa temperaturat rriten, por pandemitë shpesh nuk sillen në të njëjtën mënyrë si shpërthimet sezonale.

Shumë sëmundje infektive veniten me stinët. Gripi zakonisht arrin me muajt më të ftohtë të dimrit, ashtu si edhe defektet e të vjellave të norovirusit, të tjerët, si tifoja, kanë tendencë të arrijnë kulmin gjatë verës, raporton “BBC”, transmeton lajmi.net.

Ndoshta për çudi, shumë njerëz tani po pyesin nëse mund të presim sezonalitet të ngjashëm me Covid-19. Që kur u shfaq për herë të parë në Kinë rreth mesit të dhjetorit, virusi është përhapur shpejt, me numrin e rasteve që tani rriten më ashpër në Evropë dhe Shtete të Bashkuara të Amerikës.

Virusi që shkakton Covid-19, i cili është emëruar zyrtarisht SARS-CoV-2, është shumë i ri për të pasur të dhëna të qarta se si do të ndryshojnë rastet me stinët. Virusi Sars i lidhur ngushtë që u përhap në 2003 u përmbajt shpejt, që do të thotë se ka pak informacione se si u ndikua nga stinët.

Por ka disa të dhëna nga koronaviruse të tjera që infektojnë njerëzit nëse Covid-19 përfundimisht mund të bëhet sezonal.

Një studim i kryer 10 vjet më parë nga Kate Templeton, nga Qendra për Sëmundje Infektive në

Universitetin e Edinburgh, në Mbretërinë e Bashkuar, zbuloi se tre koronaviruse të gjitha të marra nga pacientët me infeksione të traktit respirator në spitale dhe operacione mjekësore në Edinburgh, treguan “sezonalitetin e shënuar të dimrit”.

Këto viruse dukeshin se shkaktonin infeksione kryesisht midis dhjetorit dhe prillit, një model i ngjashëm me atë që shihet me grip. Një koronavirus i katërt, i cili kryesisht u gjet tek pacientët me sistem imunitar të zvogëluar, ishte shumë më sporadik.

Lë të kuptohet se Covid-19 gjithashtu mund të ndryshojë me stinët. Përhapja e shpërthimeve të sëmundjes së re në të gjithë botën duket se sugjeron se ka një preferencë për kushtet e ftohta dhe të thata.

 

11/19/2019 09:22

BBC: Sikur futbolli të kishte më tepër tifozë si kosovarët