Fit&Sexy

A mund vitamina D të kurojë presionin e lartë të gjakut?

10/04/2020 07:17
nga:Sh Xh

Ekspertët e shëndetit natyror e kanë njohur për dekada se sa e fuqishme është kjo vitaminë e veçantë për të luftuar presionin e lartë të gjakut.

Kompanitë e mëdha farmaceutike kanë përdorur burime dhe ndikim të pafund për të hedhur poshtë çdo studim që tregoi efekte pozitive nga kjo vitaminë thelbësore.

Kërkimi i botuar së fundmi në revistën shkencore në internet PLOS One, zbuloi prova përfundimtare se presioni i lartë i gjakut shkaktohet (dhe shërohet) nga kjo vitaminë.

Hulumtimi mbi minjtë kohët e fundit shikoi lidhjen midis presionit të lartë të gjakut dhe vitaminës D. Në studimin me dy pjesë, katër grupe minjsh u dhanë dieta specifike.

Në një pjesë të studimit, minjve iu dhanë dieta të mangëta me vitaminë D. Në pjesën e dytë të studimit, ata u ndanë më tej midis një diete me shumë yndyrë ose me pak yndyrë.

Kjo rezultoi në katër grupe: Mungesa e vitaminës D, me shumë yndyrë; mungesë e vitaminës D, me pak yndyrë; mjaftueshëm me vitaminë D, me shumë yndyrë; dhe vitamina D e mjaftueshme, me pak yndyrë.

Ajo që studiuesit zbuluan ishte se për minjtë që ishin në grupet me mungesë të vitaminës D, si dieta me shumë yndyrë dhe me pak yndyrë, minjtë zhvilluan presion të lartë të gjakut. Nuk kishte rëndësi nëse dieta ishte e pasur me shumë yndyrë dhe të gjitha ato u bënë hipertensional.

Minjtë që ishin në dieta me shumë dhe me pak yndyrë, por që ishin të mjaftueshme me vitaminë D nuk u bënë hipertensivë, shkruan alternative medicine.

Kur minjtë hipertensivë nga grupi i mangët më pas morën nivele të mjaftueshme të vitaminës D, presioni i tyre i gjakut u stabilizua dhe ata nuk treguan më shenja të presionit të lartë të gjakut.

Vitamina D prodhohet nga lëkura kur bie në kontakt me rrezatimin ultraviolet B nga dielli. Ne gjithashtu marrim Vitaminën D përmes burimeve distike.

Ndërsa ne mbështetemi te ekspozimi në diell kryesisht për thithjen e Vitaminës D, varësisht nga vendi ku jetoni, koha dhe dita dhe çfarë keni veshur, ju mund të mos merrni aq sa ju nevojitet. Në fakt, rreth 40 deri 75 për qind e popullsisë sonë ka mungesë të Vitaminës D.

01/09/2017 12:27

Ulni tensionin e gjakut menjëherë duke konsumuar këto dy ushqime