Fit&Sexy

8 shenja paralajmëruese të hershme të kancerit të mushkërive që duhet të dini

07/05/2020 13:34
nga:N S

Këto ditë është e rrallë të gjesh dikë, jeta e të cilit nuk është prekur direkt nga kanceri.

Nga varietetet e panumërta të kësaj sëmundje marramendëse, kanceri i mushkërive është shumë i zakonshëm në shoqërinë e sotme, transmeton lajmi.net.

Shkalla e instancave të kancerit të mushkërive është në rritje, me rreth 402.326 amerikanë që jetojnë me kancer të mushkërive sot.

Për këtë arsye, është e rëndësishme të qëndroni të vetëdijshëm për shenjat e kancerit të mushkërive dhe të vizitoni menjëherë mjekun tuaj nëse një ose më shumë bëhet i dukshëm.

Kanceri i hershëm është zbuluar, aq më lehtë mund të mjekohet dhe aq më mirë shanset tuaja për të mbijetuar.

8 Shenja paralajmëruese të kancerit të mushkërive:

Një kollë e qëndrueshme
Kollitja është një simptomë mjaft e thjeshtë dhe mund të shoqërohet me një numër shkaqesh, duke përfshirë edhe ftohjen e zakonshme. Sidoqoftë, nëse një kollë vazhdon mbi 2 javë dhe nuk tregon shenja përmirësimi, shumë mirë mund të jetë një shenjë e kancerit të mushkërive.

Ndryshimet në kollë

Nëse kolla juaj ndryshon në tingull ose fillon t’ju shkaktojë dhimbje, këshillohet që të vizitoni një mjek. Simptoma të tjera për t’u kujdesur përfshijnë kollitjen e gjakut ose dëbimin e sasive të mëdha të mukozës së gjelbër ose ndryshkur.

Vështirësia e frymëmarrjes

Tumoret e kancerit të mushkërive mund të kufizojnë rrjedhën e ajrit në rrugët e frymëmarrjes tuaj ose të shkaktojnë ngritjen e lëngjeve rreth mushkërive tuaja, shkruan daily health post. Kjo mund të ju lë të ndjeheni vazhdimisht pa frymë.

Nëse ndiheni sikur nuk mund të merrni frymë thellë ose përjetoni gulçim gjatë kryerjes së aktiviteteve të rregullta ditore, është koha të flisni me mjekun tuaj.

Dhimbje në kraharor

Ky simptomë zakonisht shoqërohet me kollitje dhe mund të përjetohet krahas dhimbjes së shpinës. Dhimbja mund të shkojë nga këmbëngulëse dhe e mprehtë e shurdhër dhe sporadike.

Ndërsa është një simptomë klasike e kancerit të mushkërive, mund të jetë gjithashtu një tregues i kushteve të tjera serioze mjekësore. Sido që të jetë, është një simptomë që meriton të ndiqet më tej.

Gulçimi

Gulçimi është një tingull si bilbil që ndodh kur dikush me një pengesë në rrugët e frymëmarrjes ose shtrëngon rrugët e frymëmarrjes të kufizuara, transmeton lajmi.net. Në pacientët me kancer, zakonisht shkaktohet nga rritja e tumorit dhe inflamacioni.

Ky simptomë nuk është gjithmonë një tregues i kancerit dhe mund të lë të kuptohet për problemet e tjera të frymëmarrjes, duke përfshirë probleme të vogla si sinuset e përflakur ose prodhimin e tepërt të mukusit.

Ndryshime në zë

Nëse vëreni ndonjë ndryshim të vazhdueshëm në zërin tuaj, veçanërisht ngjyrosjen, mund të jetë një shenjë që një tumor po ndikon në funksionin e laringut tuaj.

Humbje e pashpjegueshme e peshës

Ndërsa është normale që pesha juaj të luhatet, humbja dramatike në peshë në një periudhë të shkurtër kohore është pothuajse gjithmonë shenjë e diçkaje më serioze, veçanërisht nëse përjetohet krahas lodhjes dhe dobësisë.

Dhimbje kockore

Kjo simptomë zakonisht prek shtyllën kurrizore, kockat e mëdha të kofshës, kockat e legenit dhe brinjët, por mund të ndikojë gjithashtu në shpatullat. Shpesh është një shenjë që kanceri juaj në mushkëri është përhapur në kockat tuaja.

08/13/2017 07:08

7 shkaktarët e kancerit të mushkërive tek jo-duhanpirësit