Cool

5 shenja që tregojnë se po e teproni me kujdesin ndaj fëmijëve

04/13/2018 09:56
nga:Gazeta Blic

Natyrisht që prindërit duan më të mirën për fëmijët e tyre. Mirëpo, nganjëherë duhet bërë kujdes të shtuar sepse një vijë e hollë ndan kujdesin e shëndetshëm me atë të tepruar.

Në rastin e dytë mund të krijoni një fëmijë të varur dhe të paaftë për t’u përballur me jetën, pa ndërhyrjen apo ndihmën tuaj.

1. Fëmija ju thërret për çdo problem që has

Është normale që fëmija juaj 5-vjeçar t’ju kërkojë ndihmë për problemet që i dalin, por nuk është normale që fëmija juaj student 19-vjeçar t’ju marrë në telefon sa herë që i ndodh diçka. Mundohuni të edukoni frymën e zgjidhjes së problemeve në mënyrë të pavarur përgjatë rritjes së tyre dhe mos u lëshoni si ambulancë sa herë që shihni fëmijën pak në vështirësi.

2. Fëmija juaj nuk e përballon dot zhgënjimin

Asnjërit nuk i pëlqen zhgënjimi, por nuk është e nevojshme të kalosh në shpërthim të pakontrolluar inati sa herë ndodh një zhgënjim. Elasticiteti i fëmijës është një nga shenjat kryesore të prindërimit të mirë. Nëse fëmija juaj nuk e tregon këtë tipar, do të thotë se ju keni bërë çdo gjë për ta mbrojtur nga zhgënjimet, por në këtë mënyrë ia keni bërë më të vështirë përballjen me zhgënjimet e pashmangshme që të ofron jeta.

3. Fëmija juaj shmang punën dhe mundohet të gjejë rrugë të shkurtra

Nëse ju ia keni zgjidhur problemet dhe e keni mbrojtur fëmijën tuaj nga çdo zhgënjim i mundshëm, shanset janë që fëmija juaj të presë që jeta të jetë shumë e thjeshtë. Mbiprindërimi prodhon pritshmëri joreale tek fëmija dhe nuk i përgatit për jetën e vërtetë. Nëse vëreni se fëmija juaj përpiqet të shmangë detyrat apo impenjimin me aktivitetin jashtëshkollor që ka zgjedhur, mbase kjo ndodh, sepse shumë gjëra i janë bërë gati në jetë dhe tani duhet të mësojë si të punojë fort.

4. Ju shpesh bëni detyrat e fëmijës, merrni në telefon mësuesen apo i dilni krah fëmijës suaj në sy të mësueses

Nëse e kapni veten duke lexuar deri vonë librin e fëmijës suaj për ta ndihmuar të bëjë një përmbledhje, jeni duke mbiprindëruar. Të bësh detyrat e fëmijës nuk është ndihmë. Çfarë do bëjë më vonë kur të jetë student apo kur të shkojë në punë? Nëse fëmija juaj nuk arrin dot në kohë të përfundojë detyrat, jepini një mësim të mirë duke e lënë zgjuar derisa t’i mbarojë ato.

5. Ju kaloni shumë orë në internet duke gërmuar për kopshtet më të mira, vitaminat më të mira, ushqimet e duhura

Është shumë e lehtë të kapesh në kurth nga detajet e prindërimit, ku shumë “ekspertë” në kohët e sotme promovojnë më shumë ushqimin organik sesa dashurinë dhe kohën që kërkon një fëmijë. Kjo përfshirje intensive me detajet, jo vetëm që është shenjë e mbiprindërimit, por do ju luajë mendsh.

12/24/2018 14:25

Çka s’keni pa kurrë në Kosovë! Fëmijët ia urojnë babit të tyre marrjen e vizës – me tortë!