Fit&Sexy

​Rëndësia e përdorimit të vitaminës D gjatë pandemisë COVID-19

10/12/2020 22:53
nga:Sh Xh

Mungesa e vitaminës D në popullatë është njohur si një faktor rreziku për shfaqjen e një numri sëmundjesh dhe gjendjesh.

Për më tepër, mungesa e vitaminës D është quajtur pandemi në literaturë për vite me radhë, dhe me ardhjen e pandemisë aktuale të induktuar nga COVID-19, shoqërimi i të dy fenomeneve po tërheq vëmendjen gjithnjë e më të madhe nga ekspertët dhe publiku.

Në fillim të shtatorit, revista e njohur shkencore JAMA publikoi një studim retrospektiv që lidh statusin e vitaminës D në gjak me sëmundjen COVID-19. Autorët mblodhën të dhëna nga 489 pacientë të testuar për infeksion COVID-19 në Universitetin e Mjekësisë të Çikagos (UCM) gjatë marsit dhe prillit 2020.

Në total, 71 pacientë ishin pozitivë me SARS-CoV-2. Midis pacientëve të diagnostikuar me mungesë të vitaminës D në testin e fundit të gjakut brenda vitit të fundit, 19% ishin pozitivë për COVID-19, ndërsa midis pacientëve, niveli i fundit i matur i vitaminës D ishte brenda kufijve normalë, përqindja e të infektuarve ishte 12%.

Rezultatet e analizave shumë variabile treguan se njerëzit me mungesë të mundshme të vitaminës D në kohën e testimit për COVID-19 ishin në rrezik dukshëm më të lartë për një rezultat pozitiv të testit, krahasuar me njerëzit që kishin nivele të kënaqshme të vitaminës D në kohën e testimit.

Supozimi se nivele të mjaftueshme të vitaminës D mund të parandalojnë COVID-19 mbështetet nga rezultatet e një meta-analize të mëparshme të provave klinike të rastësishme që zbuluan se administrimi i vitaminës D në pacientë me mungesë mund të zvogëlojë incidencën e infeksioneve të tjera të frymëmarrjes virale, përfshirë koronavirusët.

Përqendrimi i rekomanduar i vitaminës D në gjak në popullatë duhet të jetë 75 nmol/L – 125 nmol/L për mbrojtje optimale ndaj sëmundjeve infektive, transmeton KosovaPress.

Statusi adekuat i vitaminës D mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të epidemive virale dhe në ruajtjen e imunitetit, forcës muskulore dhe dendësisë së kockave, ndërsa nivelet e ulëta të vitaminës D lidhen me sëmundje malinje, kardiovaskulare, autoimune dhe neurologjike dhe sëmundje kronike të frymëmarrjes, diabet dhe hipertensionit. Janë këto sëmundje që shoqërohen me numrin më të lartë të vdekjeve në mesin e pacientëve me COVID-19.

Është e nevojshme të edukohet popullata që plotësimi dhe monitorimi i përqendrimit të vitaminës D në gjak të grupeve të ndryshme të popullatës në nevojë është me rëndësi të veçantë për shëndetin e njeriut. Gjithashtu, rekomandohet të dilni rregullisht jashtë, të bëni ushtrime të rregullta, dietë e duhur dhe e ekuilibruar dhe nga tetori të konsumoni shtesa dietike me vitaminë D në një dozë prej 20 µg (800 IU) në ditë ose më shumë.

Megjithëse ekspozimi i lëkurës në diell është burimi kryesor i vitaminës D në trup, gjatë pjesës më të ftohtë dhe të zymtë të vitit është e nevojshme të sigurohet marrja e vitaminës D përmes ushqimit dhe shtesave dietike.

Burimi më i pasur natyror i vitaminës D3 në ushqim është vaji i mëlçisë së merlucit dhe peshqit e tjerë të yndyrshëm. Për më tepër, ushqimet e pasura me vitaminë D3 përfshijnë peshk (ton, sardele, skumbri, harengë, salmon), gaforre dhe fruta deti, disa kërpudha, maja, mëlçia viçi dhe e verdha e vezës.