Fit&Sexy

​Një befasi e pakëndshme për të gjithë ata që kolliten gjatë ditëve të ftohta

12/03/2019 07:32
nga:N S

Përveç një seri testimesh për ilaçe të ndryshme, shurupe dhe pika, nuk ka kurë për kollën.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për terapitë e vetë-iniciuara të bazuara në shtëpi, megjithëse nëse bëhet fjalë për fëmijë, hulumtimi pajtohet që të gjitha mjetet në dispozicion duhet të merren parasysh.

Sipas studimit, në dimër, shumica e njerëzve përballen me problemin e kollës induktive të paktën një herë.

Studiuesit analizuan efektet e një trajtimi të tillë dhe zbuluan se nuk kishte prova për përdorimin e atyre produkteve për trajtimin e kollës. Fatkeqësisht, është treguar se që kur u shfaqën udhëzimet për trajtimin e kollës në dimër – deri më tani nuk është arritur asnjë përparim në këtë fushë.

Disa studime, ndërkohë, kanë treguar se mjalti mund të sjellë lehtësim, por gjithashtu thekson që mjalti nuk duhet të jepet për foshnjat nën një vjeç.

Ekzistojnë gjithashtu hulumtime që sugjerojnë që zinku mund të ndihmojë në zbutjen e kollës te të rriturit, megjithatë, sipas hulumtimeve të reja, nuk rekomandohet për shkak të efekteve anësore të mundshme siç janë ngërçet në stomak, të vjellat dhe një shije e tmerrshme në gojë që gjithashtu shkakton nxitjen e të vjellave.

Sa i përket supës së gjyshes ose terapisë me bazë çaji, hulumtimet tregojnë se nuk ka prova të qarta të një efikasiteti të madh, por nëse një trajtim i tillë siguron një lehtësim ose rezultat, ai duhet të përdoret.

Kërkimet tregojnë se kollitja është diçka që shkon pa terapi speciale, por që mund të jetë irrituese, e bezdisshme dhe shpesh e padurueshme, kështu që të gjithë duan të heqin qafe sa më shpejt të jetë e mundur.

Shpesh, pushimi vetëm është i mjaftueshëm për të qetësuar kollën, si dhe marrja e lëngjeve, pasi sipas hulumtimeve, uji i mjaftueshëm mund të prishë çdo mukus që shkakton kollën.

Sidoqoftë, për fëmijët, veçanërisht ata nën moshën 2-vjeç, u jepen këshilla të gjithë prindërve që të vizitojnë dhe të konsultohen me një pediatër për terapinë e kollës.

Gjithashtu, ilaçet që përmbajnë kodeinë opioide nuk duhet të jepen vetvetiu te fëmijët dhe adoleshentët nën 18-vjeç për shkak të rrezikut të lartë të efekteve anësore serioze, madje edhe atyre që rrezikojnë jetën.

Në fund, studiuesit këshillojnë që personat me kollë të vazhdueshme dhe të vazhdueshme, përkundër të gjitha përpjekjeve të tyre për të lehtësuar gjendjen e tyre, duhet të vizitojnë mjekun e tyre, pasi ka mundësi që ftohjet dhe kollitjet e shpeshta të jenë një hyrje në një gjendje të sinusitit (sëmundje e butë e sinusit) ose astmës së butë.

Ju duhet të këshilloheni me mjekun tuaj sa më shpejt që kolla dhe teshtitja të vazhdojë, pasi mund të bëhet fjalë për grip, bronkit, astmë ose ndonjë sëmundje tjetër.