Geek

​Dita Ndërkombëtare e Telekomunikacionit

05/17/2020 16:47
nga:N S

17 Maj shënon përvjetorin e nënshkrimit të Konventës së parë Ndërkombëtare Telegrafike dhe krijimin e Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit.

Dita Botërore e Telekomunikacionit është festuar çdo vit më 17 maj nga viti 1969, duke shënuar themelimin e ITU dhe nënshkrimin e Konventës së parë Ndërkombëtare të Telegrafit në 1865.

Ajo u krijua nga Konferenca e Plotfuqishme në Malaga-Torremolinos më 1973.Në nëntor të vitit 2005, Samiti Botëror për Shoqërinë e Informacionit bëri thirrje Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së që të deklarojë 17 Maj si Ditën Botërore të Shoqërisë së Informacionit të përqendrohet në rëndësinë e TIK-ut dhe gamën e gjerë të çështjeve që lidhen me Shoqërinë e Informacionit të ngritura nga WSIS.

Asambleja e Përgjithshme miratoi një rezolutë (A / RES / 60/252) në mars 2006 që përcaktonte se Dita Botërore e Shoqërisë së Informacionit do të festohet çdo vit më 17 maj.

Në nëntor 2006, Konferenca e Plotfuqishme e ITU-t në Antalia, Turqi, vendosi të festojë dy ngjarjet më 17 maj si Ditën Botërore të Telekomunikacionit dhe Shoqërisë së Informacionit.

Rezoluta e azhurnuar 68 fton Shtetet Anëtare dhe Anëtarët e Sektorit për të festuar çdo ditë duke organizuar programe të përshtatshme kombëtare duke nxitur reflektimin dhe shkëmbimin e ideve mbi temën e miratuar nga Këshilli për debatimin e aspekteve të ndryshme të temës me të gjithë partnerët në shoqëri formulimin e një raporti që reflekton diskutimet kombëtare mbi çështjet që i nënshtrohen temës, për t’u kthyer në ITU dhe pjesa tjetër e anëtarësisë së saj.