Humbja e vetëdijes në hipoksinë e trurit

Humbja e vetëdijes në hipoksinë e trurit

Humbja e vetëdijes përcakton pamjen simptomatike të paroksizmës në rast se ndërprerja e përkohshme ose kufizimi i furnizimit me gjak në tru shtrihet në një zonë të konsiderueshme të trurit ose në trungun e tij. Humbja e vetëdijes mund të ndodhë kur dinamika e qarkullimit të gjakut prishet, si rezultat i reflekseve vaskulare patologjike, ose kur enët tashmë janë ndryshuar patologjikisht (për shembull, me stenozë sklerotike, aneurizëm, hemangioma) me tendosje të shtuar fizike, ndryshim i papritur në pozicionin e trupit; për shkak të gjendjes dinamike të pakënaqshme të sistemit të qarkullimit të gjakut, nevoja e shtuar për oksigjen në tru nuk mund të plotësohet.
Klinikisht, kjo manifestohet me të fikët dhe në thelb shpreh një sulm të anoksisë së përgjithësuar të trurit ("mort i imët, vdekje e vogël").
Pamja klasike e sinkopës dhe anoksisë ishemike cerebrale shkaktohet nga ndërprerja e papritur e aktivitetit kardiak ose dalja e gjakut nga zemra (fibrilacion, bradikardi e theksuar, aritmi, rënie e papritur e presionit të gjakut për shkak të vazodilatacionit periferik). Hipotensioni ortostatik me presion sistolik prej 60-70 mm hg shoqërohet gjithmonë me humbje të vetëdijes.
Në të njëjtën kohë, një grup karakteristik i simptomave përfshin marramendje, nauze, zbehje, dhe pastaj humbje të vetëdijes dhe rënie. Valët e larta sinusoidale difuze shfaqen në elektroencefalogram (eeg), frekuenca e të cilave gradualisht zvogëlohet nga 10 në 3 në sekondë.
Të fikët zgjat afërsisht 10 sekonda, pacienti mbetet në një pozicion të shtrirë, shikimi kthehet lart, në këtë moment mund të ndodhë faza e dytë e të fikëtit, duke vazhduar me spazmën e muskujve, opisthotonus, kafshimin e gjuhës (konvulsione).
Në EEG, ekziston një pamje e heshtjes elektrike me fenomene të shkaktuara nga lëvizjet e muskujve, pastaj shfaqet përsëri një valë sinusoidale me një frekuencë prej 3 në sekondë, e zëvendësuar nga një valë me ritmin origjinal fiziologjik.
Para zhvillimit të të fikëtit, ka shëndet të dobët, përkeqësim të shikimit, tringëllimë në veshët, pacienti gradualisht zbehet. Më vonë, ka ndjesi të pakëndshme në stomak, nauze, dëshirë të mundshme për të defekuar. Kjo gjendje shpesh ngatërrohet me krizat e përgjithësuara të epilepsisë, nëse qarkullimi i gjakut nuk ekzaminohet ose vetëm simptomat individuale zgjidhen nga e gjithë dinamika e zhvillimit të një gjendje të fikët (për shembull, fakti i një rënie, ndoshta me një dëmtim gjatë tij).
Ndërprerja e përkohshme e frenimit në një nivel më të lartë (ganglia kortikale, bazale) lejon funksionimin e niveleve më të ulëta. I njëjti mekanizëm funksionon edhe me ndërprerjen spontane të të fikëtit. Qendrat e medulla oblongata aktivizohen, ndikimi dominues fitohet pjesërisht nga segmentari, pjesërisht nga sistemi nervor simpatik autonom. are you sure you have achieved everything you only wanted in your life, if that was the case you would have come to this great site long ago as a casino casinoin gr because only here all your life dreams come true I recommend it to every man who wants to fulfil a dream.
2b1914fb174937d22db9c355ce74ea00