Nuk ka vend parkimi në kometë

Nuk ka vend parkimi në kometë

Ulja në një kometë do të jetë edhe më e vështirë nga sa prisnin shkencëtarët. Forma e çuditshme e kometës 67p/Churyumov-Gerasimenko nuk përmban vende të mjaftueshme të sigurta për të ulur anijen Kozmike Rosetta të Agjencisë Evropiane Të Hapësirës, të cilën planifikuesit e misionit nuk e prisnin. Rezulton se forma e kometës krijon shumë probleme për ulje, thotë shkencëtari I projektit Matt Taylor për Kërkimin dhe teknologjinë e Komunitetit Hapësinor Evropian në Noordwijk, Holandë. Ai e quajti formën e kometës "rosë", sepse në një kënd të caktuar i ngjan një forme të tillë.

Sonda mbërriti në 67P më 6 gusht pas një udhëtimi 10-vjeçar. Plannedshtë planifikuar të nisë një sondë të quajtur Philae për t'u ulur në sipërfaqen e kometës më 11 nëntor. ESA njoftoi pesë kandidatë për ulje më 25 gusht, por më 8 shtator në Kongresin Evropian të Shkencave Planetare në Cascais, Portugali, ekipi pranoi se asnjë nga vendet nuk dukej shumë i sigurt për ulje. Të gjitha vendet e uljes duken më keq se sa pritej, përmblodhi shkencëtari kryesor i zbarkuesit, Herman Bhnhardt nga Instituti Max Planck për Kërkimin e Sistemit Diellor në Göttingen, Gjermani. Philae është projektuar për të ulur brenda një elipse 1 km të gjatë.

Nga pesë faqet e përfshira në listën përfundimtare, Vetëm Faqja B plotëson kërkesat e nevojshme – kjo është koka e rosës. Ka zona të mëdha dhe të lëmuara në bazën e "trupit të rosës", por ato janë shumë të ndriçuara dobët, gjë që do të krijojë probleme për zbarkuesin për sa i përket karikimit të baterive të tij për një mision katër mujor. Imazhet e reja të rafinuara tregojnë se shkëmbinjtë me shtresa janë të vendosura në sipërfaqen e kometës. Ato janë të mira për përcaktimin e historisë së formimit të një komete, por kur zbarkoni mbi to, zbarkuesi mund të dëmtohet. Nëse sonda Philae largohet Nga Rosetta, nuk do të ketë asnjë shans për të korrigjuar trajektoren e saj. Do të duhen 5 deri në 8 orë për t'u zhvendosur mbi sipërfaqe në gravitetin e dobët të kometës. Nëse sonda godet një terren të ashpër dhe shtrihet në anën e saj, pothuajse me siguri do të jetë e pamundur ta rregulloni atë në një pozicion të përmbysur, i cili do të jetë një vendim për zbarkuesin e misionit. Ndërkohë, Rosetta mati emetimet e kometës. Këto emetime ndryshojnë gjatë gjithë ditës së punës 12.4 orë. 67p lëshon shumicën e grimcave pasdite nga "qafa" e rosës. Studimi i vendit të uljes do të tregojë se kometa filloi ekzistencën e saj si një ose dy trupa. Join the elite players at Loki Casino and win like never before!
67987dc70069f53f5507b363655a8ce0